آسیب های ورزشی زانو با درد شدید و عوارض بسیاری همراه هستند که اغلب بین ورزشکاران زیاد مشاهده میشوند. مفصل زانو و رباط های صلیبی جزو اندام هایی هستند که بسیار سریع دچار آسیب های ورزشی میشوند و معمولا مدت زمان زیادی را لازم دارند تا بهبود یابند. در این مقاله انواع آسیب های ورزشی زانو و درمان و راه های جلوگیری از بروز آسیب را بیان کردیم.
انواع آسیب های ورزشی زانو
انواع آسیبهای ورزشی زانو بر اثر عوامل مختلفی برای افراد خصوصا ورزشکاران به وجود میآید که بهتر است آن ها را تا حدودی بشناسید. در ادامه با برخی از متداول ترین انواع این آسیب ها آشنا شوید.
- آسیب رباط صلیبی شامل پارگی یا متورم شدن رباط صلیبی قرنیه و داخلی
- آسیب رباط های کناری شامل پارگی یا کشیدگی رباط های کناری مانند رباط های lcl
- آسیب غضروفی شامل زخمی شدن، پارگی یا خراشیدگی غضروف های زانو
- التهاب پاتلا ناشی از فشار زیاد بر روی زانو
- آسیب رباط نواری کنار زانو، شامل زخمی شدن، پارگی یا فرورفتگی بند های نرم و صاف غضروفی
- آسیب درگیر کپسول زانو در اثر ضربه یا فشار زیاد بر زانو
هرگونه آسیب ورزشی به زانو ممکن است نیازمند ارزیابی و درمان توسط پزشک یا متخصص ورزشی باشد، بنابراین در صورت بروز هرگونه علامت یا علائم ناهنجار، به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
چه ورزش هایی باعث آسیب زانو میشوند؟
ورزش های بسیاری موجب آسیب به زانو میشود که البته راه های جلوگیری برای آن ها وجود دارد. ورزشکارانی که این ورزش ها را به طور متداول انجام میدهند، باید بدانند که انواع آسیب های ورزشی زانو برای آن ها احتمال رخداد دارد.
- آسیب زانو در فوتبال و فوتسال: بازی فوتبال و فوتسال به خصوص در اثر تماس های شدید و حرکات ناگهانی منجر به آسیب رباط های زانو و رباط های کناری خواهد شد.
- بسکتبال: در بسکتبال، پرشهای بلند، حرکات دورانی و تماس های فیزیکی میتوانند به آسیب رباط های زانو و غضروف منجر شوند.
- والیبال: والیبال اغلب با حرکات پرشی متناوب همراه است که ممکن است فشار زیادی بر زانو وارد کند و آسیب های مختلفی ایجاد کند.
- دو و میدانی: در دو و میدانی، حرکات پیچیده، پرش های بلند و اثرات تکراری به آسیب رباط های زانو و کارتیلیج منجر میشوند.
- اسکی و اسکی تورینگ: در این ورزش ها، احتمال برخورد و آسیب های مختلف به زانو به خصوص در صورت ورود و تماس با سطوح ناهموار بالا است.
- بدنسازی: استفاده نادرست از دستگاههای وزنه ای، حرکات غلیظ و عدم تمرینات کششی مناسب ممکن است باعث آسیب به زانوها شود.
همچنین، ورزشهایی مانند هندبال، هاکی و تنیس نیز میتوانند به آسیب زانو منجر شوند، بنابراین توجه به ایمنی و استفاده از تجهیزات حفاظتی مهم است.
درمان آسیب های ورزشی زانو
درمان آسیب های ورزشی زانو معمولاً بسته به نوع و شدت آسیب و وضعیت فرد است. برای انتخاب نوع درمان، بهترین متخصص ارتوپد تصمیم گیری میکند که از چه روشی استفاده کند و چه روشی برای فرد سریعتر پاسخ میدهد.
- استراحت: استراحت از فعالیت های ورزشی و فشارهای زیاد بر زانو، میتواند به بازسازی بافت های آسیب دیده کمک کند.
- استفاده از یخ: قرار دادن یخ بر زانو به مدت 15 تا 20 دقیقه به ازای هر ساعت میتواند التهاب و درد را کاهش دهد.
- فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی شامل تمرینات تقویتی و افزایش انعطاف پذیری میتوانند به تقویت عضلات و کاهش خطر آسیب مجدد کمک کنند.
- داروها: مصرف داروهای ضد التهابی و دردآور ممکن است در کنترل التهاب و درد زانو کمک کند.
- جراحی: برای برخی آسیب های جدی زانو مانند پارگی رباط ها یا خراشیدگی غضروف، در برخی موارد نیاز به جراحی میباشد.
- تزریقات: برخی از تزریقات مانند تزریقات کورتیکوستروئید ها یا اسید هیالورونیک میتوانند در موارد خاص به کاهش التهاب و درد زانو کمک کنند.
جلوگیری از آسیب های ورزشی زانو
رعایت برخی موارد موجب پیشگیری از آسیب های ورزشی زانو میشود که بعضی افراد در حین انجام انواع ورزش به این موارد توجهی ندارند اما اگر این مسائل را بدانید و رعایت کنید، از بروز انواع آسیب ورزشی زانو جلوگیری میکنید.
تمریناتی انجام دهید که عضلات اطراف زانو را تقویت کرده و انعطاف پذیری آن را افزایش دهند و از زانو در برابر آسیب های ورزشی محافظت کنند.
استفاده از زانوبندها و محافظ زانو در ورزش هایی که خطر آسیب زانو وجود دارد، میتواند به حفاظت از زانو کمک کند. قبل از شروع فعالیت ورزشی، حتماً انجام تمرین های گرم کننده مانند پیاده روی یا دویدن در جای مسطح و نرم را به خصوص برای افرادی که فعالیت های ورزشی آن ها نیازمند استقامت زیاد است، انجام دهید. از انجام ورزش هایی که نیازمند فشار و تکرار و تداوم بالا بر زانو هستند، خودداری کنید زیرا آسیب شدیدی به زانو وارد خواهند کرد. بعد از فعالیت ورزشی، به بدنتان زمان کافی برای استراحت و بازیابی دهید و از تمرینات فیزیکی بیش از حد پرهیز کنید. آموزش و استفاده از روش های ایمنی مناسب برای هر ورزش و فعالیت، میتواند از ورود به آسیب های زانو جلوگیری کند.
نتیجه گیری
آسیب های ورزشی زانو معمولا در حین انجام فعالیت های ورزشی برای ورزشکاران ایجاد میشود و اغلب در رشته هایی مانند دو میدانی و فوتبال و والیبال اینگونه مشکلات به چشم میخورد. پارگی منیسک زانو، شکستگی مفصل زانو، دررفتگی زانو و ….. از جمله انواع این آسیب ها هستند که هر یک روش های درمانی مخصوص به خود را دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد نوع آسیب خود با بهترین متخصص مشورت کنید.
سوالات متداول
برخی از آسیب های ورزشی زانو با استراحت، فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی کنترل میشوند و نیاز به جراحی ندارند اما در مواردی مانند پارگی رباط ها یا آسیب های شدید غضروفی، انجام جراحی برای بهبود و پیش گرفتن روند درمان ضروری است.
با رعایت تکنیک های ایمنی، انجام تمرینات تقویتی و کششی، استفاده از تجهیزات محافظی مناسب و انجام تمرینات گرم کننده و خنک کننده میتوان از آسیب های ورزشی زانو جلوگیری کرد.
علائم یک آسیب ورزشی زانو ممکن است شامل درد، تورم، استقامت ضعیف، محدودیت در حرکت، و استحکام ناپذیری زانو باشد. در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به بهترین متخصص آسیب های ورزشی زانو مراجعه کنید.